Бібліометричний аналіз наукових досліджень з питань продовольчої безпеки держави
DOI:
https://doi.org/10.26642/sas-2024-5(5)-66-74Ключові слова:
бібліометричний аналіз, продовольча безпека, аналіз публікацій, наукометрична база даних, Scopus, Web of Science, Google TrandsАнотація
У статті представлено бібліометричний аналіз наукових досліджень, присвячених проблемам продовольчої безпеки держави. В роботі ми оцінили тенденції, динаміку та основні напрямки розвитку досліджень у цій галузі. Нами було проаналізовано наукові публікації, визначено ключові наукові журнали, авторів, країни та організації, які проводять активні дослідження в цій галузі. Виявлено, що найбільший внесок у дослідження цієї проблеми зробили науковці з США, Китаю та Великої Британії, за якими йдуть Індія, Австралія, Канада та Німеччина. Отримані результати свідчать про збільшення кількості публікацій на цю тему. Результати дослідження показали, що інтерес до проблеми продовольчої безпеки суттєво зростає, особливо в контексті кліматичних викликів та політичної нестабільності в багатьох регіонах світу. Виявлені тенденції вказують на те, що особлива увага приділяється питанням забезпечення стабільності поставок продовольства, підвищення ефективності аграрного виробництва та зменшення залежності від зовнішніх джерел постачання. Результати цього дослідження є актуальними та дозволяють окреслити напрямок для подальшого вивчення цього питання. Під час дослідження було використано різні методи, які дозволяють оцінити та візуалізувати наукову активність: аналіз цитувань для визначення впливових робіт і авторів, методи аналізу та синтезу, логічний метод.
Посилання
Bita, C., Gerats, T. (2013), «Plant tolerance to high temperature in a changing environment: scientific fundamentals and production of heat stress-tolerant crops», Frontiers in Plant Science, No. 4, doi: 10.3389/fpls.2013.00273.
Cordell D., Drangert J.-O., White S. (2009), «The story of phosphorus: Global food security and food for thought», Global Environmental Change, No. 19 (2), pp. 292–305, doi: 10.1016/j.gloenvcha.2008.10.009.
David B., et al. (2008), «Prioritizing Climate Change Adaptation Needs for Food Security in 2030», Science, No. 319, pp. 607–610, doi:10.1126/science.1152339.
Parry M., Rosenzweig C., Iglesias A., et al. (2004), «Effects of climate change on global food production under SRES emissions and socio-economic scenarios», Global Environmental Change, No. 14 (1), pp. 53–67, doi: 10.1016/j.gloenvcha.2003.10.008.
Fisher M., Henk D., Briggs C., et al. (2012), «Emerging fungal threats to animal, plant and ecosystem health», Nature, No. 484, pp. 186–194, doi:10.1038/nature109.
Tilman D., Balzer C., Hill J., et al. (2011), «Global food demand and the sustainable intensification of agriculture», Proceedings of the National Academy of Sciences, No. 108 (50), pp. 20260–20264, doi: 10.1073/pnas.1116437108.
Potts S., Biesmeijer J., Kremen C., et al. (2010), «Global pollinator declines: trends, impacts and drivers», Trends in Ecology & Evolution, No. 25 (6), pp. 345–353, doi: 10.1016/j.tree.2010.01.007.
Gorelick N., Hancher M., Dixon M., et al. (2017), «Google Earth Engine: Planetary-scale geospatial analysis for everyone», Remote Sensing of Environment, No. 202, pp. 18–27, doi: 10.1016/j.rse.2017.06.031.
Charles H., Godfray J., et al. (2010), «Food Security: The Challenge of Feeding 9 Billion People», Science, No. 327, pp. 812–818, doi: 10.1126/science.1185383.
Foley J., Ramankutty N., Brauman K., et al. (2011), «Solutions for a cultivated planet», Nature, No. 478 (7369), pp. 337–342, doi: 10.1038/nature10452.
Zhao C., Liu B., Piao S., et al. (2017), «Temperature increase reduces global yields of major crops in four independent estimates», Proceedings of the National Academy of Sciences, No. 114 (35), pp. 9326–9331, doi: 10.1073/pnas.1701762114.
Vermeulen S., Campbell B., Ingram J. (2012), «Climate Change and Food Systems», Annual Review of Environment and Resources, No. 37 (1), pp. 195–222, doi: environ-020411-130608.10.1146/annurev.
Worldometer, «World Population by Year», [Online], available at: https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year
Van Ittersum M.K., Cassman K., Grassini P., et al. (2013), «Yield gap analysis with local to global relevance – A review», Field Crops Research, No. 143, pp. 4–17, doi: 10.1016/j.fcr.2012.09.009.
Zhu J.-K. (2016), «Abiotic Stress Signaling and Responses in Plants», Cell, No. 167 (2), pp. 313–324, doi: 10.1016/j.cell.2016.08.029.
Список використаної літератури:
Bita C. Plant tolerance to high temperature in a changing environment: scientific fundamentals and production of heat stress-tolerant crops / C. Bita, T. Gerats // Frontiers in Plant Science. – 2013. – № 4. DOI: 10.3389/fpls.2013.00273.
Cordell D. The story of phosphorus: Global food security and food for thought / D. Cordell, J.-O. Drangert, S. White // Global Environmental Change. – 2009. – № 19 (2). – pp. 292–305. DOI: 10.1016/j.gloenvcha.2008.10.009.
David B. Prioritizing Climate Change Adaptation Needs for Food Security in 2030 / David B., et al. // Science. – 2008. – № 319. – pp. 607–610. DOI: 10.1126/science.1152339.
Parry M. Effects of climate change on global food production under SRES emissions and socio-economic scenarios / M. Parry, et al. // Global Environmental Change. – 2004. – № 14 (1). – pp. 53–67. DOI: 10.1016/j.gloenvcha.2003.10.008.
Fisher M. Emerging fungal threats to animal, plant and ecosystem health / M. Fisher, D. Henk, C. Briggs, et al. // Nature. – 2012. – № 484. – pp. 186–194. DOI: 10.1038/nature109.
Tilman D. Global food demand and the sustainable intensification of agriculture / D. Tilman, et al. // Proceedings of the National Academy of Sciences. – 2011. – № 108 (50). – pp. 20260–20264. DOI: 10.1073/pnas.1116437108.
Potts S. Global pollinator declines: trends, impacts and drivers / S. Potts, et al. // Trends in Ecology & Evolution. – 2010. – № 25 (6). – pp. 345–353. DOI: 10.1016/j.tree.2010.01.007.
Gorelick N. Google Earth Engine: Planetary-scale geospatial analysis for everyone / N. Gorelick, et al. // Remote Sensing of Environment. – 2017. – № 202. – pp. 18–27. DOI: 10.1016/j.rse.2017.06.031.
Charles H. Food Security: The Challenge of Feeding 9 Billion People / H. Charles, J. Godfray, et al. // Science. – 2010. – № 327. – pp. 812–818. DOI:10.1126/science.1185383.
Foley J. Solutions for a cultivated planet / J. Foley, et al. // Nature. – 2011. – № 478 (7369). – pp. 337–342. DOI: 10.1038/nature10452.
Zhao C. Temperature increase reduces global yields of major crops in four independent estimates / C. Zhao, et al. // Proceedings of the National Academy of Sciences. – 2017. – № 114 (35). – pp. 9326–9331. DOI: 10.1073/pnas.1701762114.
Vermeulen S. Climate Change and Food Systems / S. Vermeulen, B. Campbell, J. Ingram // Annual Review of Environment and Resources. – 2012. – № 37 (1). – pp. 195–222. DOI: 10.1146/annurev-environ-020411-130608.
World Population by Year / Worldometer [Electronic resource]. – Access mode: https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year.
Van Ittersum M. K. Yield gap analysis with local to global relevance–A review / M. K. Van Ittersum, et al. // Field Crops Research. – 2013. – № 143 . – pp. 4–17. DOI: 10.1016/j.fcr.2012.09.009.
Zhu J.-K. Abiotic Stress Signaling and Responses in Plants / J.-K. Zhu // Cell. – 2016. – № 167 (2). – pp. 313 – 324. DOI: 10.1016/j.cell.2016.08.029.